Toimintatavat kiusaamistapauksissa ja epäasialliseen käytökseen liittyen
Epäasiallinen käytös Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK ry) mukaan: Epäasiallinen kohtelu on käsitteenä laaja ja sen alle voidaan katsoa kuuluvan erilaisia henkisen ja fyysisen väkivallan muotoja, kuten syrjintää, häirintää, kaltoinkohtelua ja kiusaamista. Epäasiallinen kohtelu voi olla esimerkiksi haukkumista, naurunalaiseksi tekemistä, kommentointia sosiaalisessa mediassa, tönimistä, lyömistä tai ryhmän ulkopuolelle sulkemista (SUEK ry https://suek.fi/urheilun-eettisyys/epaasiallinen-kohtelu/ 22.3.2024).
Mikäli seuran työntekijän tai vapaaehtoisen tietoon tulee kiusaamistapaus tai tilanne, jossa on käyttäydytty epäasiallisesti, on siihen tärkeää puuttua välittömästi. Väestöliiton Et ole yksin -hanke tarjoaa kattavat ohjeet kiusaamistapauksiin ja epäasiallisen käytöksen selvittelyyn liittyen. Lisäksi seuran vastuullisuussuunnitelmaan sisältyy suunnitelma alaikäisten henkilökohtaista koskemattomuutta turvaaviksi toimiksi.
Vakavissa tai toistuvissa tilanteissa, tai jos koet tarvitsevasi tukea asian selvittelyyn, ole yhteydessä vastuullisuusryhmän yhteyshenkilöön (ajantasaiset yhteystiedot löytyvät seuran nettisivuilta). JäPSillä on käytössä myös ilmoituskanava, jonka kautta voi halutessaan myös nimettömänä tehdä ilmoituksen, mikäli havaitsee epäasiallista toimintaa.
Toimintatavat pelaajan epäasialliseen käytökseen liittyen
- Jos saat tiedon epäasiallisesta käytöksestä tai kiusaamistapauksesta, suhtaudu siihen aina vakavasti ja dokumentoi prosessi tapauksen selvittelystä. Pyydä matalalla kynnyksellä apua selvittelyyn seuran vastuullisuusryhmältä.
- Juttele ilmoittajan/kiusatun kanssa rauhassa ja selvitä, mistä on kyse. On tärkeää, että ilmoittaja/kiusattu saa kertoa tilanteesta rauhassa ja omin sanoin ja niin, ettei muita pelaajia ole kuulemassa. Osoita ilmoittajalle/kiusatulle, että otat tilanteen vakavasti ja kerro, että olet hänen tukenaan ja asia selvitetään ja siihen puututaan.
- Kerro vanhemmille tilanteesta, mikäli ilmoittaja/kiusattu on alakouluikäinen tai nuorempi. Mikäli ilmoittaja/kiusattu on yläkouluikäinen tai vanhempi, on syytä olla hienovarainen ja mahdollisuuksien mukaan kuunnella ilmoittajan/kiusatun toiveita. Pyri säilyttämään luottamuksellinen suhde pelaajaan, mikäli vanhempiin on oltava yhteydessä lapsen tai nuoren toiveiden vastaisesti. Mikäli tapauksessa on syytä epäillä rikosta, asiasta ilmoitetaan aina sekä poliisille että ilmoittajan/kiusatun vanhemmille.
- Keskustele epäasiallisestä käytöksestä syytetyn/syytettyjen kanssa, jokaisen kanssa kahden kesken ja pyri ymmärtämään kokonaisuus. Pysy aina rauhallisena ja kuuntele. Älä syyttele tai oleta. Ole yhteydessä vanhempiin ainakin, mikäli on kyse alakouluikäisistä tai sitä nuoremmista lapsista ja harkinnan mukaan myös nuorten kohdalla.
- Puutu epäasialliseen käytökseen ja kiusaamiseen nopeasti. Mitä pidempään kiusaaminen saa jatkua, sen vaikeampi siihen on puuttua ja sitä haitallisempia vaikutuksia sillä on kiusatulle. Muistuta epäasiallisesti käyttäytyvää yhteisistä pelisäännöistä ja siitä, miksi niitä täytyy noudattaa. Kerro epäasiallisesti käyttäytyneelle, millaisia kurinpidollisia seurauksia hänen toimillaan voi olla.
- Seuraa tilannetta. Epäasiallinen käytös, kiusaaminen ja vallankäyttö voi jatkua aikuisten huomaamatta, tai muuttaa muotoaan. Varmista ilmoittajalta, että epäasiallinen käytös ei ole jatkunut. Mikäli epäasiallinen käytös edelleen jatkuu ja on toistuvaa, asian hoitamisessa siirrytään kurinpidollisiin toimiin.
Toimintatavat Järvenpään Palloseurassa vapaaehtoistoimijan, valmentajan tai toimihenkilön epäasialliseen käytökseen liittyen
- Jos saat tiedon epäasiallisesta käytöksestä tai kiusaamistapauksesta, suhtaudu siihen aina vakavasti ja dokumentoi prosessi tapauksen selvittelystä. Pyydä matalalla kynnyksellä apua selvittelyyn seuran vastuullisuusryhmältä.
- Juttele ilmoittajan/kiusatun kanssa rauhassa ja selvitä, mistä on kyse. On tärkeää, että ilmoittaja/kiusattu saa kertoa tilanteesta rauhassa ja omin sanoin ja niin, ettei muita ole kuulemassa. Osoita ilmoittajalle/kiusatulle, että otat tilanteen vakavasti ja kerro, että olet hänen tukenaan ja asia selvitetään ja siihen puututaan.
- Keskustele epäasiallisestä käytöksestä syytetyn/syytettyjen kanssa, jokaisen kanssa kahden kesken ja pyri ymmärtämään kokonaisuus. Pysy aina rauhallisena ja kuuntele. Älä syyttele tai oleta.
- Puutu epäasialliseen käytökseen nopeasti. Mitä pidempään kiusaaminen saa jatkua, sen vaikeampi siihen on puuttua ja sitä haitallisempia vaikutuksia sillä on kiusatulle. Muistuta epäasiallisesti käyttäytyvää yhteisistä pelisäännöistä ja siitä, miksi niitä täytyy noudattaa. Kerro epäasiallisesti käyttäytyneelle, millaisia kurinpidollisia seurauksia hänen toimillaan voi olla.
- Seuraa tilannetta. Epäasiallinen käytös ja vallankäyttö voi jatkua aikuisten huomaamatta, tai muuttaa muotoaan. Varmista ilmoittajalta, että epäasiallinen käytös ei ole jatkunut. Mikäli epäasiallinen käytös edelleen jatkuu ja on toistuvaa, asian hoitamisessa siirrytään kurinpidollisiin toimiin.
Toimintatavat Järvenpään Palloseurassa seuran työntekijän epäasialliseen käytökseen liittyen
- Jos saat tiedon epäasiallisesta käytöksestä tai kiusaamistapauksesta, suhtaudu siihen aina vakavasti ja ilmoita asiasta seuran vastuullisuusryhmälle.
- Juttele ilmoittajan/kiusatun kanssa rauhassa ja selvitä, mistä on kyse. Kerro ilmoittajalle/kiusatulle, että välität dokumentin keskustelustanne seuran vastuullisuusryhmälle ja varmista ilmoittajalta/kiusatulta, millä tavalla vastuullisuusryhmä voi olla häneen yhteydessä asian selvittelyyn liittyen. On tärkeää, että ilmoittaja/kiusattu saa kertoa tilanteesta rauhassa ja omin sanoin ja niin, ettei muita ole kuulemassa. Osoita ilmoittajalle/kiusatulle, että otat tilanteen vakavasti ja kerro, että olet hänen tukenaan ja asia selvitetään ja siihen puututaan.
- Välitä saamasi tiedot seuran vastuullisuusryhmälle ja jätä asiasta tiedottaminen heidän vastuulleen.