Toimintaohjeet työntekijöille ja vapaaehtoistoimijoille turvallisen harrastuksen takaamiseksi
Viestintä
- Viestejä lähetetään pääsääntöisesti koko joukkueelle. Henkilökohtaisia viestejä yksittäiselle pelaajalle voi laittaa tiedotusluonteisissa asioissa, jotka liittyvät selkeästi jalkapalloharrastukseen ja ottelutapahtumiin. Viestien on hyvä olla lyhyitä ja selkeitä. Henkilökohtaisen viestittelyn ei tule missään olosuhteissa olla intensiivistä tai toistuvaa eikä viestien sisällön tule koskea muita kuin jalkapalloharrastukseen liittyviä asioita.
- Seura suosittelee, että valmentajat ja muut seuran toiminnassa mukana olevat aikuiset eivät pidä yhteyttä pelaajiin sosiaalisen median kanavien kautta. Lapsiurheiluvaiheen pelaajien osalta viestittely tapahtuu pääsääntöisesti huoltajien kautta. Mikäli valmentajalla on tarve lähettää viestejä lapsiurheiluvaiheen pelaajalle suoraan, tulee tästä informoida huoltajia etukäteen.
- Työntekijöiden ja vapaaehtoisten tulee välttää viestien lähettämistä klo 21:00- 09:00 välisenä aikana. Kaiken viestinnän tulee olla mahdollisimman avointa ja läpinäkyvää.
Pelaajakeskustelut
- Pelaajakeskustelu sovitaan lapsen ja/tai hänen huoltajansa kanssa. Mikäli asia sovitaan suoraan alaikäisen kanssa, niin vanhemmalle on ilmoitettava sovittu aika ja paikka. Pelaajakeskustelu on rinnastettavissa kehityskeskusteluun.
- Alaikäisen pelaajan vanhemmalle on aina taattava läsnäolomahdollisuus keskustelussa. Keskustelut tulee pitää niin, että samoissa tiloissa, esim. viereisessä huoneessa, on muitakin henkilöitä. Huoneen ovi on hyvä pitää auki.
- Keskusteluja ei pidetä ilman huoltajan läsnäoloa toimihenkilön kotona tai majoitushuoneessa. Myös pelimatkoilla käytävissä keskusteluissa tulee huomioida vanhemman läsnäolomahdollisuus. Täysi-ikäisten pelaajien kanssa ei pidetä keskusteluja kahden kesken toimihenkilön kotona tai majoitushuoneessa.
Peli- ja harjoitustapahtumat
- Pukukopissa olevien joukkueen jäsenien yksityisyys on turvattava, eikä pukukoppiin tule aikuisten mennä koputtamatta ja kysymättä.
- Pukukoppi on tarkoitettu vain pelaajille, huoltajille, valmentajille ja muille toimihenkilöille, ei vanhemmille.
- Vaatteiden vaihdon sekä pelaajien peseytymisen yhteydessä pukukopissa saa olla vain tarpeen vaatiessa samaa sukupuolta pelaajien kanssa olevat toimihenkilöt. Peli- ja harjoitustapahtumissa kahden kesken pelaajan kanssa voivat toimia vain sellaiset henkilöt, joiden rikostausta on selvitetty seuran toimesta.
Majoitus turnauksien ja pelireissujen yhteydessä sekä matkustaminen
- Lasten majoitustiloissa yöpyvien henkilöiden tulee olla samaa sukupuolta lasten kanssa.
- Aikuiset pelaajat eivät majoitu kahdestaan toimihenkilöiden kanssa, elleivät he ole samaa perhettä.
- Valvojina voi toimia myös toisen sukupuolen henkilöitä, mutta he eivät voi majoittua samassa tilassa tai huoneessa lasten tai aikuisten kanssa.
- Työntekijän tai vapaaehtoistoimijan ei tule matkustaa kahden kesken muun kuin oman lapsensa kanssa ilman vanhemman lupaa.
Epäasiallisesta toiminnasta informoiminen
- Järvenpään Palloseurassa työskentelevän tai vapaaehtoisena toimivan henkilön tulee informoida seuraa, mikäli havaitsee epäasiallista toimintaa, kuten häirintää tai kiusaamista.
Lasten ja nuorten kanssa toimitaan yhteisten sääntöjen mukaan
- Kunnioittava puhetyyli: Puhutaan rohkaisten ja itsetuntoa vahvistaen. Vähättely, nöyryyttäminen tai rasistinen/syrjivä kielenkäyttö ei ole sallittua missään tilanteessa.
- Kunnioittava kurinpito: Jos lapsi tai nuori toimii väärin, on tilanteeseen puututtava reilusti, kunnioittavasti ja lapsen kehitystason huomioiden. Kaikenlaiset fyysiset, nöyryyttävät tai pelottavat rangaistukset ovat kielletty.
- Seksuaalinen tai sukupuoleen perustuva häirintä on kielletty.
- Lapsilla ja nuorilla on oikeus koskemattomuuteen: Fyysisen kontaktin tulee aina perustua lapsen tai nuoren tarpeeseen, esimerkiksi ohjaamiseen ja avustamiseen, kannustamiseen sopivalla tavalla tai lohduttamiseen. Lapsella tai nuorella on oikeus kieltäytyä fyysisestä kontaktista milloin vain, ellei siitä kieltäytyminen uhkaa hänen turvallisuuttaan.
- Lapsilla ja nuorilla on oikeus päihteettömään harrastusympäristöön.
Kiusaamisen ja epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisyyn sitoudutaan ja epäilyt otetaan vakavasti.
Yhteisten pelisääntöjen tekeminen
- Tee vuosittain joukkueellesi yhteiset pelisäännöt yhdessä pelaajien kanssa. Käytä pohjana Väestöliiton ohjeita.
Lasten ja nuorten tietoisuuden lisääminen heidän omista oikeuksistaan ja siitä, mitä kiusaaminen ja epäasiallinen käytös on
- Tutustu lasten ja nuorten oikeuksiin ja huolehdi siitä, että tunnistat itse kiusaamisen ja epäasiallisen käytöksen.
- Hyödynnä Et ole yksin -sivuston nuorille suunnattua osuutta (https://www.etoleyksin.fi/nuorille/).
Seuran toimintatapojen noudattaminen kiusaamistapauksiin tai epäasialliseen käytökseen liittyen
- Seuralla on ohjeet kiusaamistilanteiden ja epäasialliseen käytökseen liittyvien tilanteiden selvittämiseen.
- Seuralla on ennalta määritellyt kurinpidolliset seuraamukset kiusaamistapauksiin ja epäasialliseen käytökseen liittyen.
- Mikäli et ole varma, miten tilanteessa tulisi toimia, ole yhteydessä seuran vastuullisuusryhmään.