Kurinpidolliset toimenpiteet: Epäasiallinen käytös ja kiusaamistilanteet

Lapsi tai nuori on käyttäytynyt epäasiallisesti tai syyllistynyt kiusaamiseen

  • Viimeistään siinä vaiheessa, kun pohditaan kurinpidollisia toimia, tulee tilanteesta olla yhteydessä niihin vanhempiin, joiden alaikäisiä lapsia tilanne koskee. Vanhempien tulee olla tietoisia siitä, miten prosessi etenee ja millaisia kurinpidollisia toimia seura voi asettaa.
  • Viimeistään siinä vaiheessa, kun pohditaan kurinpidollisia toimia, vastuullisuusryhmän tulee käydä tilanne läpi seuran toiminnanjohtajan kanssa.
  • Kun epäasiallinen käytös on jatkunut keskusteluista ja tilanteeseen puuttumisesta huolimatta, voidaan pelaaja asettaa osallistumiskieltoon määräajaksi tai tarvittaessa siirtää toiseen joukkueeseen tai erottaa seurasta. Kurinpidollisissa toimissa tulee edetä asteittain:
    • Toistuvan ja pitkäaikaisen epäasiallisen käytöksen seurauksena kiusaajalle asetetaan osallistumiskielto ensin kahdeksi viikoksi, minkä jälkeen pelaaja voi palata joukkueen toimintaan mukaan.
    • Mikäli epäasiallinen käytös edelleen jatkuu, voidaan pelaaja siirtää toiseen joukkueeseen, jos se on mahdollista seuran sisällä. Jos toiseen joukkueeseen siirtäminen ei ole mahdollista, voidaan pelaaja asettaa kuukauden osallistumiskieltoon.
    • Mikäli epäasiallinen käytös edelleen jatkuu edellä olevista toimenpiteistä huolimatta, voidaan pelaaja erottaa seurasta. Päätöksen erottamisesta tekee seuran johtokunta vastuullisuusryhmältä saamansa esityksen pohjalta.
  • Mikäli epäasiallinen käytös on vakavaa ja loukkaa uhrin turvallisuutta ja/tai koskemattomuutta, voi olla tarpeen tehdä lastensuojeluilmoitus tai olla yhteydessä poliisiin. Ilmoituksen tekee vastuullisuusryhmä oman sopimansa tapauskohtaisen työnjaon mukaisesti. Vastuullisuusryhmä informoi lastensuojeluilmoituksen tekemisestä aina seuran toiminnanjohtajaa ja sen alaikäisen pelaajan vanhempia, josta ilmoitus tehdään.
  • Seura tai joukkue ei ole velvollinen palauttamaan tai hyvittämään perheen maksamia maksuja, mikäli epäasiallisen käytöksen tai kiusaamisen vuoksi joudutaan turvautumaan kurinpidollisiin toimiin.

Aikuinen toimija on käyttäytynyt epäasiallisesti tai syyllistynyt kiusaamiseen

  • Viimeistään siinä vaiheessa, kun pohditaan kurinpidollisia toimia, tulee tilanteesta olla yhteydessä niihin henkilöihin, joita tilanne koskee tai joiden alaikäisiä lapsia tilanne koskee. Osapuolten tulee olla tietoisia siitä, miten prosessi etenee ja millaisia kurinpidollisia toimia seura voi asettaa.
  • Viimeistään siinä vaiheessa, kun pohditaan kurinpidollisia toimia, vastuullisuusryhmän tulee käydä tilanne läpi seuran toiminnanjohtajan kanssa.
  • Kun epäasiallinen käytös tai kiusaaminen on jatkunut keskusteluista ja tilanteeseen puuttumisesta huolimatta ja epäasiallisesti käyttäytyvä henkilö on pelaaja, voidaan hänet asettaa osallistumiskieltoon määräajaksi tai tarvittaessa siirtää toiseen joukkueeseen tai erottaa seurasta. Kurinpidollisissa toimissa tulee edetä asteittain:
    • Toistuvan ja pitkäaikaisen kiusaamisen seurauksena kiusaajalle asetetaan osallistumiskielto ensin kahdeksi viikoksi, minkä jälkeen pelaaja voi palata joukkueen toimintaan mukaan.
    • Mikäli kiusaaminen edelleen jatkuu, voidaan pelaaja siirtää toiseen joukkueeseen, jos se on mahdollista seuran sisällä. Jos toiseen joukkueeseen siirtäminen ei ole mahdollista, voidaan pelaaja asettaa kuukauden osallistumiskieltoon.
    • Mikäli kiusaaminen edelleen jatkuu edellä olevista toimenpiteistä huolimatta, voidaan pelaaja erottaa seurasta. Päätöksen erottamisesta tekee seuran johtokunta vastuullisuusryhmältä saamansa esityksen pohjalta.
  • Kun epäasiallinen käytös tai kiusaaminen on jatkunut keskusteluista ja tilanteeseen puuttumisesta huolimatta ja epäasiallisesti käyttäytyvä henkilö on vapaaehtoistoimija, valmentaja tai toimihenkilö, voidaan hänet asettaa osallistumiskieltoon määräajaksi tai erottaa seurasta. Kurinpidollisissa toimissa tulee edetä asteittain:
    • Toistuvan ja pitkäaikaisen epäasiallisen käytöksen seurauksena kiusaajalle asetetaan osallistumiskielto ensin kuukaudeksi, minkä jälkeen vapaaehtoistoimija voi palata joukkueen toimintaan mukaan.
    • Mikäli epäasiallinen käytös edelleen jatkuu edellä olevista toimenpiteistä huolimatta, voidaan vapaaehtoisen osallistuminen seuran tapahtumiin kieltää toistaiseksi ja/tai hänet voidaan erottaa seurasta. Päätöksen erottamisesta tekee seuran johtokunta vastuullisuusryhmältä saamansa esityksen pohjalta.
  • Mikäli epäasiallinen käytös tai kiusaaminen on vakavaa ja loukkaa uhrin turvallisuutta ja/tai koskemattomuutta tai tilanteessa voidaan epäillä rikosta, Järvenpään Palloseura on yhteydessä poliisiin. Ilmoituksen tekee vastuullisuusryhmä oman sopimansa tapauskohtaisen työnjaon mukaisesti. Vastuullisuus-ryhmä informoi yhteydenotosta poliisiin aina seuran toiminnanjohtajaa ja henkilöä, josta ilmoitus tehdään.
  • Seura tai joukkue ei ole velvollinen palauttamaan tai hyvittämään epäasiallisesti käyttäytyneen henkilön maksamia maksuja, mikäli epäasiallisen käytöksen vuoksi joudutaan turvautumaan kurinpidollisiin toimiin.

Seuran työntekijä on käyttäytynyt epäasiallisesti tai syyllistynyt kiusaamiseen

  • Seuran työntekijän käyttäytyessä epäasiallisesti jokainen tapaus selvitetään työnantajan ja työntekijän välillä senhetkistä lainsäädäntöä noudattaen.