Alaikäisten henkilökohtaisen koskemattomuuden turvaaminen

Järvenpään Palloseura ry noudattaa kaikessa toiminnassaan avoimuutta. Lapsen turvallisuutta lisäävien toimintatapojen tarkoituksena on varmistaa ja edistää lasten turvallisuutta seurassamme. Toimintatapojemme avulla huolehdimme alaikäisten koskemattomuudesta ja ehkäisemme turvallisuutta vaarantavia tapahtumia ja tekoja.

Järvenpään Palloseurassa selvitetään välittömästi toiminnassa mahdollisesti ilmenevät epäilyt alaikäisen lapsen koskemattomuutta ja turvallisuutta vaarantaneista tapahtumista ja teoista.

Toimintatavat ovat kaikkien nähtävissä seuran nettisivuilla ja niistä tiedotetaan säännöllisesti vanhempia, valmentajia sekä vapaaehtoistoimijoita. Järvenpään Palloseura ry:n johtokunta on hyväksynyt toimintatavat ja valvoo, että niitä noudatetaan sovitulla tavalla.

Järvenpään Palloseura ry:n toimintatavat

Järvenpään Palloseura ry tarjoaa lapselle päihteettömän, väkivallattoman ja turvallisen ympäristön. Haluamme ehkäistä toiminnassamme kaikenlaisen lapseen kohdistuvan häirinnän, syrjinnän ja hyväksikäytön.

Turvallisuudella ja koskemattomuudella tarkoitetaan sitä, että

  • lapsen perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat
  • lapsen henkilökohtaista koskemattomuutta kunnioitetaan
  • lapsen turvallista kasvua, kehitystä ja hyvinvointia tuetaan
  • lasta suojellaan seksuaalirikoksilta, väkivaltarikollisuudelta, päihteiltä ja muilta lapsen turvallista kasvua uhkaavilta tekijöiltä.

Toimintatapojemme avulla

  • edistämme lasta suojaavan toimintakulttuurin syntymistä
  • tuemme alaikäisten turvallista osallistumista toimintaamme
  • vahvistamme lasten tietoisuutta omista oikeuksistaan.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Järvenpään Palloseura ry on tehnyt tämän suunnitelman lapsen turvallisuuden ja koskemattomuuden turvaamiseksi. Suunnitelma on yhdistyksen hallituksen hyväksymä ja hallitus valvoo sen toteutumista. 

Alaikäisten turvallisuutta koskevista kysymyksistä vastaa seuran vastuullisuusryhmä.

Yhdistyksessämme noudatetaan avointa ja toisia kunnioittavaa ilmapiiriä, jossa kaikista asioista voidaan puhua avoimesti. Lisäksi varmistamme, että ohjeet ja käytännöt ovat kaikkien tiedossa ja helposti saatavilla, esimerkiksi seuran kotisivuilla.

Tiedotamme lasten ja nuorten huoltajille lasten turvallisuutta koskevista kysymyksistä osana muuta tiedottamista. Varmistamme, että lasten huoltajat tietävät keneen voivat olla yhteydessä, mikäli epäilyä väärinkäytöksistä ilmenee.

Lisäämme lasten ja nuorten tietoisuutta heidän omista oikeuksistaan ja siitä, mitä kiusaaminen ja epäasiallinen käytös on.

Järvenpään Palloseura ry:n seuratyöntekijöille, valmentajille ja sopimuksen tehneille vapaaehtoisille tehdään rikosrekisteriotteen tarkistus. Koulutamme seuratyöntekijät, valmentajat ja sopimuksen tehneet vapaaehtoiset tunnistamaan ja ehkäisemään lasten ja nuorten turvallisuutta vaarantavia tilanteita ja toimimaan turvallisen harrastuksen takaamiseksi (Toimintaohjeet työntekijöille ja vapaaehtoistoimijoille turvallisen harrastuksen takaamiseksi).

Toimintatavat, mikäli Järvenpään Palloseura ry:ssä ilmenee epäilyä häirinnästä

  • Tarkistamme huolellisesti kaikki valitukset ja epäilyt ja olemme kaikissa tapauksissa yhteydessä vapaaehtoiseen ja lapsen vanhempiin. Prosessi dokumentoidaan ja siitä tehdään kirjallinen yhteenveto. Mikäli ei ole syytä epäillä rikosta, varmistamme, että kaikkia osapuolia (mahdollista epäiltyä, uhria ja uhrin vanhempia) kuullaan huolellisesti tapahtuneesta.
  • Rikosepäilyihin puutumme välittömästi. Jos on syytä epäillä, että kyseessä on rikoslaissa mainittu teko, olemme viipymättä yhteydessä poliisiin ja lastensuojeluviranomaisiin sekä Suomen Palloliittoon. Olemme yhteydessä myös lapsen vanhempiin ja epäiltynä olevaan henkilöön. Rikosta epäillessä rikoksen tutkiminen jätetään aina poliisille, eikä sisäistä lisäselvittelyä jatketa itsenäisesti.
  • Lasten ja nuorten turvallisuus on tärkeintä. Huolehdimme, ettei mahdollinen häirintä ja hyväksikäyttö jatku. Jos kyseessä on epäily vakavammasta häirinnästä tai hyväksikäytöstä, mahdollisen uhrin ja tekijän välinen kanssakäyminen katkaistaan heti.
  • Tilanteen niin vaatiessa pyydämme keskusteluapua neuvoa antavalta vaitiolovelvolliselta asiantuntijalta.
  • Viestintämme on selkeää ja totuudenmukaista. Huolehdimme, että kaikki osapuolet tietävät, miten valituksen tai epäilyn käsittely etenee yhdistyksessämme. Yhdistyksestä ulospäin viestittäessä huolehdimme sekä mahdollisen uhrin että tekijän oikeusturvasta. Rikostutkinnasta ei viestitä ennen kuin syyte on nostettu.